Connect with us

Занимљивости о смеху и смејању

Да ли сте знали

Занимљивости о смеху и смејању

У наставку овог текста доносимо вам занимљиве чињенице о смеху и смејању.

1. Смех се састоји од низа тонова сличних самогласника који се понављају сваке петине секунде.

2. Бебе почињу да се смеју у сну од првог дана рођења.

3. Након операције кука један мушкарац из Холандије скоро три године није престајао да се смеје. Од када је изашао из болнице код њега је свако питање, али и одговор, изазивало нападе смеха.

4. Одрасли се дневно насмеју око седамнаест пута, док се мала деца насмеју и до триста пута.

5. Смех није могуће контролисати. Када видите друге људе како се смеју, не можете се контролисати – насмејете се и ви, зар не? То се догађа зато што звук смеха активира део у нашем мозгу који припрема мишиће лица на мицање и немогуће је сузбити ту реакцију.

6. Једна студија је показала како су Јапанци најмање забаван народ, а један од разлога је и тај што уопште немају националистичких вицева. Жене се мушкарцима смеју два пута чешће него мушкарци женама.

7. Смех сагорева калорије. Смејте се што више јер ће, према истраживању универзитета Вандербилт, само 10 минута смеха дневно сагорети 50 калорија. Истраживачи су открили да се услед повећања брзине откуцаја срца а самим тим и веће потрошње кисеоника током смејања подстиче губитак калорија.

8. Амерички стручњаци су установили да је, у просеку, после гледања комедије циркулација за чак педесет одсто боља него после гледања неке мелодраме.

9. Смех није повезан са хумором. Смех није условно везан за збијање шала. Иако нам се чини да нема смеха без доброг вица, ситуација је управо супротна. Више од 80 посто осмеха изазове обичан разговор.

10. Наука о смеху назива се гелотологија (гелос је грчка реч за смех).

11. Wиллиам Фрy, који се бави истраживањем смеха, да је за ритам који његово срце постиже након 10 минута веслања, потребно само 1 минут громогласног смеха. Смех као вежба? Звучи добро!

12. Парови који се смеју заједно – остају заједно. Ова стара изрека није измишљотина него истина. Амерички психолози спровели су занимљиво љубавно истраживање и открили како парови који се у стресним ситуацијама окрећу хумору боље решавају проблеме у вези и задовољнији су, а њихове везе су дуготрајне.

13. Тајланђанка Јиттарат Wонгсомбоон се на једном такмичењу у смејању смејала без прекида 12 минута и 26 секунди, а њен смех је на врхунцу имао око 110 децибела.

14. Мушкарци се више смеју у мушком него у женском друштву.

15. Инструктори јоге откривају како постоје вежбе смејања, које у комбинацији са дубоким дисањем, помажу у довођењу кисеоника у тело и мозак, због чега се осећамо енергичније и здравије.

16. Свака врста смеха има и своје значење, те се грохотним смехом углавном привлачи пажња, али је он некада и показатељ лакшег облика душевне болести.

17. Смех је и облик вежбе. Док се смејемо активирају нам се мишићи у подручју стомака, а њихова активација може да се упореди са осећајем који доживљавамо за време рада трбушњака.

18. Беба почиње да се смеје још за време боравка у мајчином стомаку.

19. Истраживање из 2012. године, открило је како смех значајно смањује праг бола, највероватније због налета ендорфина, хормона среће.

20. Најновија истраживања показују да само један минут смеха снабдева тело са 45 минута терапеутске опуштености.

21. Разлика између лажног и правог осмеха. Истраживање из 2013. године открило је да људски мозак може препознати разлику између правог и лажног осмеха. Наиме, откривено је да кад људи чују лажни смех, постоји већа активност у регијама медијалног префронталног кортекса, које се налазе у предњем делу мозга, а она указује на то да вероватно покушавају схватити шта особа стварно осећа.

22. Веза у којој се жена смеје више од мушкарца има веће шансе да успе, будући да жене желе духовите мушкарце који су у стању да их насмеју, док мушкарци желе некога ко ће се смејати њиховим шалама и хранити им его.

23. Смех је универзални симбол среће и сви ће га препознати.

24. Смех побољшава имуни систем и помаже нам да прочистимо организам од старих, отпадних производа из органа и ткива.

25. Мишић смеха мусцулус рисориус је танки, троугласти мишић који је смештен у најповршнијем слоју поткожне мускулатуре образа.

26. Научници су открили да постоји чак 19 типова осмеха.

27. Смејање може снизити крвни притисак.

Текст преузет са Занимљивости дана (Zanimljivostidana.com)

Кликните за коментар

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Више из Да ли сте знали

Врх