Connect with us

OШ Јован Цвијић

Основна школа ”Јован Цвијић” налази се у Зубином Потоку. Школа од 1953. носи назив по чувеном српском научнику и оснивачу Српског географског друштва – Јовану Цвијићу.

 

Школа располаже са 11 учионица, библиотеком, велико школско двориште са теренима за мали фудбал, одбојку, кошарку и рукомет. Једна учионица опремљена је за наставу за децу са посебним потребама.

 

Школа има три издвојена одељења – у Вељем Брегу, Црепуљи и Дрену. 

 

У школској 2020/2021. години уписано је 67 првака, а укупно 528 ученика похађа наставу487 ученика у матичној школи и 41 ученик у издвојеним одељењима.

Јован Цвијић (Лозница, 11. октобар 1865 — Београд, 16. јануар 1927) био је српски научник, оснивач Српског географског друштва, председник Српске краљевске академије, професор и ректор Београдског универзитета, почасни доктор Универзитета Сорбоне и Карловог универзитета у Прагу. 

 

Цвијић је почео да се бави науком још као студент Велике школе и тада је настао његов рад Прилог географској терминологији нашој, а наставио као средњошколски професор и бечки студент проучавајући крашке појаве у источној Србији, Истри и Јадранском приморју. На основу тих проучавања написао је више радова као и своју докторску дисертацију.

 

Читав живот посветио је проучавању Србије и Балканског полуострва путујући скоро сваке године по Балкану. Током живота, односно за преко тридесет година интензивног научног рада, објавио је неколико стотина научних радова. Једно од најважнијих дела је „Балканско полуострво“.

 

Бавио се подједнако друштвеном и физичком географијом, геоморфологијом, етнографијом, геологијом, антропологијом и историјом. Сматра се утемељивачем српске географије.

Врх